Tuning auto, o pasiune costisitoare

Cuvantul TUNING provine din limba engleza si se refera la imbunatatirea caracteristicilor tehnice si estetice ale unui autoturism. Acesta se realizeaza de obicei in scopul imbunatattirii performantelor unui autoturism, insa in ultimul timp, modificarea totala sau partiala a parametrilor de functionare ai motorului, a inceput sa ocupe un loc secundar, aspectul estetic trecand pe primul loc.

Tuning-ul auto se poate imparti in trei categorii, astfel: exterior, interior, la motor.

Prin tuning exterior se realizeza de fapt modificarea sau imbunatatatirea aspectului exterior al unui autoturism, in scopul de a-i conferi acestuia o tenta mai sportiva sau agresiva. Pentru un tuning exterior, majoritatea modificarilor se fac asupra spoilerelor, pragurilor si eleroanelor, acestea avand un rol foarte important in aerodinamica unei masini.

De asemenea, tuning-ul la interior consta in modificarea aspectului interior al unui autoturism, realizat in scopul obtinerii unei tente sportive. De regula, cel mai frecvent tuning interior este reprezentat de modificarea scaunelor din fata, montarea unei linii audio de inalta performanta si fidelitate si de inlocuirea ceasurilor de bord cu unele albe, iluminate cu led-uri albastre.

in ceea ce priveste tuning-ul la motor, acesta trebuie realizat in conditii de siguranta si de personal cu ceva cunostinte de mecanica, deoarece el  presupune o serie de modificari ale parametrilor unui motor cu combustie interna, realizate in scopul de a-i creste puterea. In functie de performantele dorite, acest gen de tuning poate fi impartit in tune-up, modificari de performanta (masini de raliu) si chip tuning.
Ca si in moda, tuning-ul trebuie realizat cu mare atentie, deoarece va poate transforma autoturismul intr-un model care sa intoarca foarte multe priviri sau, in caz de esec, intr-o masina hidoasa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *