Aditivii din dulciuri

În funcţie de evaluările toxicologice, se stabileşte doza de aditiv admisă pentru om, care poate fi ingerată zilnic, pe toată durata vieţii, fără a antrena riscul.
Se poate vorbi de o doză zilnică admisibilă necondiţionat, care se aplică numai aditivilor pentru care datele disponibile ale studiilor toxicologice satisfac, atât din punct de vedere biochimic cât şi al transformărilor metabolice ale aditivului.
Se poate fixa şi o doză zilnică admisă temporar, când datele toxicologice obţinute sunt suficiente pentru a asigura securitatea întrebuinţării aditivului pe o perioadă limitată de timp, lipsind însă datele complementare pentru a fixa doza zilnică admisibilă necondiţionat.
Doza zilnică admisibilă necondiţionat sau temporar se exprimă în mg/kilocorp individ (mascul sau femelă) standard.
Îndulcitori (edulcoranţi) – substanţe care se folosesc pentru a conferi gustul de dulce produselor alimentare în care se încorporează şi respectiv se folosesc ca îndulcitori, în anumite cazuri, în gospodăria individuală.
Agenţi de întărire – substanţe ce menţin sau fac tari, crocante, ţesuturile fructelor şi legumelor, respectiv interacţionează cu agenţi de gelificare pentru a produce un gel tare (puternic).
Actual în România se comercializează deja suplimente alimentare destinate sportivilor sau persoanelor ce au nevoie de alimentaţie specială, care conţin o serie de compuşi la dimensiuni nano pentru a putea străbate bariera stomacală şi să ajungă la nivel celular mult mai repede decât dacă ar avea dimensiuni normale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *