Ce este virusul Zika si care sunt simptomele

Toamna, de la sfârșitul lunii august la începutul lunii septembrie, este cel mai frecvent timp pentru ca infectia sa apara. Virusul Zika are potentialul de a provoca o boală foarte gravă, cu toate că la 80% dintre persoanele infectate nu se va dezvolta nici un simptom. Ceilalți (aproximativ 20% dintre persoanele infectate) vor dezvolta cel mai frecvent o boala usoara, numit uneori febra Nilului de Vest, cu simptome de:
– febră,
– oboseală,
– dureri de cap,
– dureri de corp,
– umflarea ganglionilor limfatici, și uneori o erupție.


Virusul ZIKA este un virus capabil de a provoca boli la om.
Simptome si semne de virusul ZIKA includ febra , dureri de cap , dureri de corp, erupții cutanate pe piele , și umflarea ganglionilor limfatici .
Simptomele severe si semnele pot include , somnolență, dezorientare, comă , tremur, convulsii, și paralizie .
Cele mai multe cazuri de infecție cu virusul ZIKA sunt ușoare și nedeclarate. O caracteristică esențială a bolii este encefalita, o inflamatie a creierului. Virusul apare de la păsări infectate la oameni prin intermediul tantarilor. Nu există nici o dovadă pentru transmiterea de la persoană la persoană.


Virusul Zika a castigat atentia pentru prima data in Romania, in 2005, dupa un focar.  Alungarea insectelor poate ajuta la reducerea riscului de infectare cu virusul Zika.
Virusul Zika nu este contagios. El nu poate fi transmis de la o persoană la alta. O persoană care nu se contamineaza cu virusul, de exemplu, de la o atingerea sau daca sarutati o persoana care este purtator al acestui virus sau chiar de la un medic , care a tratat pe cineva cu aceasta boala.

Oamenii sunt numiti gazdă pentru virus, ceea ce înseamnă că unul dintre noi poate fi infectat, dar al caror sistem imunitar, de obicei, previne înmulțirea virusului suficient pentru a fi transmis înapoi la țânțari și apoi răspândit la alte gazde. De asemenea, nu există nici o dovadă că o persoană poate obține virusul de la atingerea păsărilor vii sau moarte infectate. Cu toate acestea, evitarea contactului cu pielea în timpul atingerii animalelor moarte, inclusiv păsări moarte, se recomandă. Mănușile sau pungile din plastic ar trebui sa fie utilizate pentru a elimina o posibila infectare.Cei mai predispusi sunt cei care calatoresc in destinatii exotice, fara a se vaccina, sau chiar si oamenii care lucreaza in domeniul salubrizarii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *