Ce inseamna 4K pe un Smart Tv

Cand cauti sa cumperi un Smart TV esti coplesit de tot felul de denumiri datorita tehnologiilor noi pe care aceste televizoare le incorporeaza.

2K, UHD, 4K, 8K, sunt toate tehnologii relativ noi ce promit o mai buna calitate a imaginii pe ecranul unui smartphone, smart tv, laptop, etc. oferind o rezolutie mult mai buna. Rezolutia reprezinta numarul de pixeli afisati pe ecranul televizorului, iar pixelul e un punct de culoare, unul din milioanele care compun o imagine.

smart-tv-4k

Cu cat e mai mare densitatea de pixeli, cu atat mai realista va parea imaginea. Cand pixelii sunt putini, imaginile sunt neclare, de aceea e preferabila o rezolutie cat mai mare, iar 4K e un bun inceput. Uneori 4K e numit si UHD (Ultra High Definition).

Ce inseamna Smart TV in acest context? Orice Smart TV 4k va avea aproximativ 3840 pixeli pe orizontala si 2160 pixeli pe verticala. In comparatie, un televizor HD (High Definition) are 1280 pixeli pe orizontala si 720 pixeli pe verticala, iar unul Full HD va avea 1920 x 1080 pixeli.

Se poate vedea destul de usor superioritatea rezolutiilor 4K, desi performanta nu se opreste aici si continua cu densitati tot mai impresionante, atata timp cat bugetul permite astfel de achizitii.

Denumirea de 4K deriva din faptul ca pe orizontala exista aproape 4000 de pixeli, iar la televizoare e uneori numita si UHD (Ultra HD). Dupa aceeasi logica, 8K e numit astfel dupa rezolutia sa de 7680 x 4320 pixeli.

In concluzie, un Smart TV 4K Ultra HD va avea de 4 ori mai multi pixeli decat un Smart TV Full HD. Insa acest aspect nu ofera intotdeauna cel mai bun Smart TV si nu e chiar mereu cel mai important la o achizitie, va trebui sa fiti atenti si la contrast si culori, care pot depasi beneficiile date de 4K pe unele televizoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *