7 Abilități Sociale Esențiale Pentru Dezvoltarea Copilului Tău
Abilitățile sociale potrivite le permit copiilor să se bucure de relații mai bune între colegi. Dar beneficiile lor depășesc cu mult simpla acceptare socială. Copiii cu abilități sociale mai bune vor avea beneficii imediate. De exemplu, un studiu din 2019 a descoperit că acestea pot reduc stresul la copiii care se află la creșă.
Beneficiile unor abilități sociale bune pentru copilul tău
A fi departe de familie determină o doză mare de stres asupra copiilor, iar lipsa abilității de a interacționa cu alți copii din comunitatea în care sunt integrați nu face altceva decât să adauge și mai mult stres. Cercetătorii au demonstrat o scădere a cortizolului (hormonul stresului) odată ce au reușit să capete noi abilități sociale. În plus, copiii care se pot înțelege bine cu colegii își fac prieteni mai ușor. Conform unui studiu din 2015 publicat în Enciclopedia Internațională a Științelor Sociale și Comportamentale, prietenia din copilărie este bună pentru sănătatea mintală a copiilor pe termen lung.
Prietenia oferă, de asemenea, copiilor oportunități de a exersa abilități sociale mai avansate, precum rezolvarea problemelor și a conflictelor.
Abilitățile sociale bune pot ajuta, de asemenea, copiii să aibă un viitor mai luminos. Potrivit unui studiu din 2015 publicat în American Journal of Public Health, abilitățile sociale și emoționale ale copilului la grădiniță ar putea fi cel mai mare predictor al succesului la vârsta adultă.
S-a descoperit o legătură clară între capacitatea copiilor de a împărți lucrurile cu ceilalți copii, de a asculta activ, de a coopra și de a respecta regulile și șansele ca aceștia să urmeze studii superioare. De asemenea, șansele ca aceștia să fie angajați până la 25 de ani au crescut considerabil. Copiii care nu aveau abilități sociale și emoționale aveau mai multe șanse să aibă probleme cu abuzul de substanțe interzise, probleme în relațiile amoroase și de familie și chiar probleme legale. De asemenea, aveau mai multe șanse să depindă de asistența socială.
Din fericire, abilitățile sociale pot fi învățate. Nu este niciodată prea curând să începeți să le arătați copiilor cum să se înțeleagă cu alții. Și niciodată nu este prea târziu pentru a-și accentua abilitățile. Aflați cele mai importante abilități sociale pentru copii să învețe și cum puteți ajuta să-i învățați.
ÎMPĂRȚIREA LUCRURILOR PERSONALE
Disponibilitatea de a împărti o gustare sau o jucărie îi poate ajuta pe copii să își facă și să își păstreze prieteni. Conform unui studiu din 2010 publicat în Psychology Science, copiii cu vârsta de doi ani pot manifesta dorința de împărți cu ceilalți, dar de obicei numai atunci când resursele lor sunt din abundență. Cu toate acestea, copiii cu vârste între trei și șase ani sunt adesea egoisti atunci când vine vorba de partajarea resurselor proprii. De exemplu, un copil care are o singură prăjitură poate fi reticent să împartă jumătate cu un prieten, deoarece înseamnă că va avea mai puțin. Pe de altă parte, ar putea împărții cu ușurință o jucărie de care nu mai este interesat să se joace.
CUM SĂ FACI
Deși este posibil să nu doriți să vă forțați copilul să împartă anumite jucării cu alți copii, puteți face un obicei din a evidenția avantajele. Lăudați-vă copilul atunci când din proprie inițiativă împarte ceva cu alți copii. Scoateți în evidență ce sentimente trebuie să fi simțit celălalt. Spuneți ceva de genul: „Ai ales să împarți gustarea cu sora ta. Pariez că se simte fericită pentru asta. Este un lucru frumos ce ai făcut.”
LUCRUL ÎN ECHIPĂ
Cooperarea înseamnă a lucra împreună pentru a atinge un obiectiv comun. Copiii care cooperează sunt în conformitate cu solicitările celorlalți. Aceste abilități sunt esențiale pentru a se dezvolta cu succes în cadrul unei comunități. Copilul va trebui să coopereze cu colegii de clasă atât pe locul de joacă, cât și în clasă. Cooperarea este importantă și ca adult. Majoritatea mediilor de lucru prosperează capacitatea angajaților de a lucra împreună în echipă. Cooperarea este esențială și în relațiile romantice. Până la vârsta de trei ani și jumătate, copiii mici pot începe să lucreze cu semenii lor pentru un obiectiv comun.
Pentru copii, cooperarea poate implica orice, de la construirea unui turn de jucării împreună la jocul care necesită participarea tuturor. Unii pot ocupa o poziție de conducere, în timp ce alții se vor simți mai confortabil să urmeze anumite indicații. Oricum ar fi, cooperarea este o oportunitate excelentă pentru copii să învețe mai multe despre ei înșiși.
CUM SĂ FACI
Vorbiți despre importanța muncii în echipă. Creați oportunități pentru întreaga familie de a lucra împreună. Fie că atribuiți tuturor un loc specific când așezați masa sau dacă atribuiți anumite sarcini de familie, subliniați de fiecare dată importanța cooperării.
SĂ-I ASCULTE ACTIV PE CEILALȚI
A asculta nu înseamnă doar să stai liniștit, ci înseamnă să auzi cu adevărat ceea ce spune celălalt. Ascultarea este o componentă critică a comunicării sănătoase. La urma urmei, o mare parte din învățare depinde de capacitatea unui copil de a asculta ceea ce spune profesorul. Asimilarea informațiilor, luarea de note și trecerea prin filtrul gândirii va deveni și mai importantă pe măsură ce copilul dvs. avansează academic. Este esențial ca copilul tău să crească știind să asculte șeful, un partenerul de viață și prieteni. Poate fi o abilitate și mai dificilă în secolul dispozitivelor digitale, deoarece atât de mulți oameni tind să se uite la telefoanele lor atunci când se angajează în conversații.
CUM SĂ FACI
Când citești o carte pentru copilul tău, oprește-te periodic și roagă-i să-ți spună ce citești. Pauză și spune: „Spune-mi ce-ți amintești despre poveste până acum.” Ajută-l să completeze orice lipsuri și încurajează-l să continue să asculte în timp ce citești. În plus, nu îi permiteți să-i întrerupă alții atunci când vorbesc.
URMĂRIREA INDICAȚIILOR
Străduința copilului de a urmeza indicațiile pot avea multe consecințe. De la teme nefăcute până la probleme de comportament, nerespectarea indicațiilor poate fi o mare problemă. Fie că îi spui copilului tău să-și curețe camera sau îi spui cum să-și îmbunătățească abilitățile de fotbal, este important ca copiii să poată asculta ceea ce îi spun adulții.
Înainte de a te putea aștepta ca copilul tău să te asculte, este esențial să devii bine bun în a da indicații.
De exemplu, nu dați unui copil mai mult de o indicație simultan. În loc să spui: „Ridică-ți pantofii, pune-ți cărțile și spală-ți mâinile”, așteaptă până își ridică pantofii înainte de a da următoarea sarcină. O altă greșeală de evitat este să-ți exprimi indicațiile ca întrebare. Întrebarea „Te rog, poți să ridici jucăriile acum?” implică faptul că el are opțiunea să spună nu. După ce i-ai dat indicații copilului tău, întreaba: „Ce trebuie să facei acum?” Și așteptați să explice ce a auzit că ați spus. Este normal ca cei mici să fie distrasi, să se comporte impulsiv sau să uite ce ar trebui să facă. Vizualizați fiecare greșeală ca pe o oportunitate de a-l ajuta să-și accentueze abilitățile.
CUM SĂ FACI
Lăudați-vă copilul pentru urmărirea indicațiilor, spunând lucruri de genul: „Mulțumesc pentru că ai oprit televizorul prima dată când ți-am spus. Spune lucruri de genul: „Tă rog să-mi aduci cartea”, apoi oferiți imediat laude pentru următoarele indicații.
RESPECTAREA SPAȚIULUI PERSONAL
Este important să îi învățați pe copii să respecte spațiul personal al altor persoane. Creați reguli care să încurajeze copiii să respecte spațiul personal al altor persoane din cadrul familiei. „Bate la ușă înainte de a intra” este doar un exemplu. Dacă copilul tău ia lucruri din mâinile oamenilor sau impinge atunci când este nerăbdător, stabilește niste consecințele.
CUM SĂ FACI
Învață-ți copilul să stea la o ditanță de doi pași față de oamenii cu care vorbește. Când stă la coadă, vorbește-i despre cât de aproape trebuie să stea de persoana din fața lui și vorbește despre faptul ccă nu este în regulă să pună mâinile pe alte persoane. S-ar putea să trebuiască să joci roluri diferite scenarii prin care să-l ajuti să exerseze descrierea spațiului personal adecvat.
CONTACTUL VIZUAL
Un contact vizual bun este o parte importantă a comunicării. Unii copii se străduiesc să privească persoana cu care vorbesc. Indiferent dacă copilul tău este timid și preferă să privească la podea sau pur și simplu nu se uită în sus atunci când este implicat într-o altă activitate, subliniați importanța unui bun contact vizual. Dacă copilul evită cu contactul vizual direct, oferiți mementouri rapide. Întrebați: „Unde merg ochii când c vorbești cu cineva?” Apoi, laudați-l când își amintește să privească pe cineva când vorbește.
CUM SĂ FACI
S-ar putea să-i descrii cum se simte să țină o conversație cu cineva pe care nu-l priveste in ochi. Spune-i să-ți zică o poveste în timp ce te uiți la pământ, închide ochii sau privește peste tot, cu excepția lui. Apoi, pune-l să spună o altă poveste și să stabilească contactul vizual corespunzător în timp ce vorbește. După aceea, discutați despre cum se simțea pentru el în fiecare scenariu.
FOLOSIREA BUNELOR MANIERE
învățarea manierelor poate fi uneori o luptă ascerbă. De la alergarea zgomotoasă la masă până la micile obrăznicii vizavi de cei aprpiați sau chiar necunoscuși, toți copiii vor uita manierele acasă uneori. Cu toate acestea, este important ca copiii să știe să fie politicoși și respectuosi – mai ales atunci când se află în casele altor persoane sau la școală.
CUM SĂ FACI
Fii un model cu manierele tale. Asta înseamnă să spui „Nu, mulțumesc” și „Da, te rog” copilului tău în mod regulat. Și asigurați-vă că vă folosiți manierele când interacționați cu alte persoane. Atrageți-i atenția când copilul tău uită să-și folosească manierele și lăudați-l atunci când este politicos.
- Amenajarea camerei pentru frați: Sfaturi pentru părinți creativi
- Somnul copiilor: Soluții pentru a stabili o rutină de somn eficientă
- Alimentația sănătoasă a copilului: Cum să introduci legumele și fructele în dietă
- Cum să îți încurajezi copilul să fie independent: Sfaturi pentru dezvoltarea încrederii în sine
- Revenirea la serviciu după concediul de maternitate: Cum să gestionezi tranziția
- Cum să-ți surprinzi partenerul cu gesturi simple după venirea primului copil
- Protecția solară pentru bebeluși: ghid esențial pentru părinți
- Cazare Mamaia Nord? Ce nu trebuie sa lipseasca din bagajul tau. la Cazare Mamaia Nord: Cum sa planifici eficient vacanta la mare cu copiii
- Cazare Mamaia Nord la apart hotel prin Roapart Mamaia la Cazare Mamaia Nord: Cum sa planifici eficient vacanta la mare cu copiii
- Magazin apicol Tulcea: beneficiile surprinzatoare ale mierii la Beneficiile unei alimentatii corecte – cum sa administrezi cu incredere miere la copii
- thekid la 8 Reguli de urmat atunci cand vizitezi un nou nascut
- Diana la 8 Reguli de urmat atunci cand vizitezi un nou nascut