Este bine ca un copil sa creasca in preajma unui animal de companie?
De multe ori primim intrebarea de la parintii cu copii mici si de la cei care urmeaza sa aduca un copil pe lume: “Oare este bine ca un copil sa convietuiasca alaturi de o pisica sau un caine? Este sanatos? Cat este de sigur?”
Pe langa faptul ca viata devine distractiva inca din prima zi in preajma animalelor, de la acestea un copil poate invata valori importante – incredere, respect, rabdare, responsabilitate, compasiune. In cazul familiilor pregatite sa isi asume responsabilitatea ingrijirii lor, animalele de companie sunt o binecuvantare pentru copii, contribuind la dezvoltarea emotionala a acestora.
Dar beneficiile cresterii alaturi de un animal de companie nu se opresc aici, ci continua si in ceea ce priveste dezvoltarea abilitatilor sociale.
Asadar, care sunt beneficiile legăturii dintre copii si animalele lor de companie?
Prima lectie de responsabilitate
Adoptia animalului de companie este o decizie majora, in care trebuie implicati si consultati chiar si cei mai mici locuitori ai casei. Ingrijind un animal de companie, copiii invata sa fie responsabili, sa invete treptat despre sarcinile zilnice si sa asigure tot ce e nevoie pentru ca acestea sa fie fericite – alimentatie, odihna, plimbare, joaca.
Copiii si parintii isi vor planifica orele de ingrijire, in functie de programul zilnic (gradinita, scoala, loc de munca), copiii invatand sa imparta responsabilitatea, astfel incat animalutul lor de companie sa fie sanatos si fericit.
Prietenie si iubire
Animalele isi iubesc neconditionat stapanii, insuflandu-le si copiilor aceeasi maniera de a iubi – cu generozitate, fara a astepta nimic în schimb. Pe langa aceasta, copiii vad in animalele de companie un prieten bun – au o legatura puternica, le indragesc, se joaca, se plimba impreuna.
Mai mult timp petrecut la aer curat
Spre exemplu, in cazul adoptiei de caini, copiii vor petrece mai mult timp afara – pentru plimbare, pentru joaca si pentru a duce cainele sa isi faca nevoile. Dar si iubitorii de feline le pot plimba ocazional pentru diversificarea activitatilor si pentru a le lasa sa exploreze.
In plus, familile cu catei sunt cele care isi planifica activitati de weekend in parc, la iarba verde, tocmai pentru a petrece timp alaturi de animalul de companie, concomitent cu promovarea petrecerii timpului in natura si efectuarea miscarii.
Rabdarea si increderea
Animalele de companie adoptate, indiferent de varsta, au nevoie sa fie ghidate pentru a se obisnui cu “regulile casei”. Acesta este prilejul perfect pentru ca cei mai mici din familie sa învete ce este rabdarea.
Generozitate, empatie si compasiune
Faptul ca trebuie sa ingrijeasca animalutul alaturi de restul familiei contribuie la responsabilizare de la varste mici, insa copiii mai dobandesc si alte valori, cel putin la fel de importante. Empatia si compasiunea apar pe masura ce copiii incep sa inteleaga nevoile de baza ale animalului care face acum parte din familie.
Generozitatea incepe sa se dezvolte din momentul in care copiii isi impart timpul, jucariile si afectiunea cu prietenii lor necuvantatori. Toate aceste abilitati ajuta la comunicarea sociala si dezvoltarea sanatoasa a copiilor.
Cu un animal de companie, copiii nu se simt singuri
Programul adultilor si al copiilor nu se va suprapune intotdeauna. In momentele in care parintii nu sunt acasa, animalul de companie si copiii au grija unii de ceilalti. Copiii au companie, vad in animalul lor un prieten, un membru al familiei si nu se mai simt niciodata singuri.
Cum ajutam animalutele sa fie cat mai sanatoase si fericite?
Daca te intrebi cat de sigur este pentru copil sa creasca alaturi de un animal de companie, ei bine, este de la sine inteles cat de important e sa acorzi atentie starii de sanatate a acestuia din urma. Un animal sanatos, ingrijit si dresat corespunzator nu va reprezenta un pericol pentru familia ta.
Igiena, mentinerea starii optime de sanatate si supravegherea copiilor (mai ales cei mai mici) în timpul jocului cu animalutul reprezinta masurile pe care parintii trebuie sa le ia atunci cand decid sa adopte un animal de companie.
Inainte de a aduce un animal in casa, va trebui sa respecti cateva reguli, astfel incat intreaga familie sa fie sanatoasa:
- Igiena riguroasa a animalelor
Animalele de companie au nevoie de efectuarea igienei – spalarea periodica, curatarea labutelor dupa plimbare, curatarea ochilor, taierea unghiilor etc. Pentru caini si pisici, exista servicii complete de ingrijire, asa ca nu va fi deloc dificil sa mentii igiena lor.
Pasarile exotice au nevoie de schimbarea zilnica a asternutului coliviei, spalarea recipientelor de apa si mancare, curățarea frecventa a coliviei etc.
- Alimentatia animalelor de companie
Pentru fiecare specie exista mancare special conceputa, copiii trebuie sa cunoasca faptul ca nu este sanatos sa-si imparta mancarea cu cainele sau cu pisica. O serie de alimente pot fi daunatoare, pe langa formarea unui obicei nesanatos, care poate conduce la obezitate sau alte probleme de sanatate.
In acelasi timp, cei mici trebuie sa stie ca, atunci cand in casa locuiesc animale de companie, nu mai pot manca alimentele, gustarile, dulciurile care au cazut pe pardoseala, oricat de curat este in casa.
Pentru a controla si mai bine igiena locuintei, bolurile de mancare si apa se vor aseza intr-un loc stabilit, restrictionandu-se accesul animalelor in bucatarie sau in spatiile unde sunt depozitate atât alimentele pentru mesele familiei, cat si mancarea animalelor.
- Sanatatea animalelor de companie
Cainii si pisicile tinute in casa au nevoie de deparazitare interna si externa, trebuie sa fie vaccinate. Ulterior, animalele de companie trebuie programate la medicul veterinar pentru controlul periodic.
La cel mai mic semn de boala, animalele de companie trebuie programate la medicul veterinar, iar copiii nu trebuie sa se apropie de ele cat timp boala persista. Educatia privind starea de sanatate a animalelor de companie influenteaza calitatea si durata vietii lor, precum si pe cea a copiilor si familiei.
In mod ideal, se va colabora cu același medic veterinar pentru toata schema de vaccinuri, controalele periodice si tratamentul in caz de boala. Animalutul se va simti in siguranta daca va avea contact cu acelasi medic – de aceea, asigura-te ca alegi un cabinet care inspira incredere, unde animalul nu se teme sa mearga.
Daca locuiesti in judetul Constanta, iti recomandam Cabinetul Veterinar Valu, administrat de catre doctor veterinar Rebeca Neagu (Borza). Intreaga echipa a cabinetului este dedicata ingrijirii animalelor, de la consultul de rutina si pana la serviciile profesioniste veterinare pentru vindecarea afectiunilor de care sufera.
Cabinet Veterinar Valu – Dr. Vet. Rebeca Neagu
☎️ Programeaza un consult pentru animalutul tau de companie: 0725 826 052
? Adresa cabinet: Strada Dumitru Olariu 13, Valu lui Traian, jud. Constanta
- Un moment dulce pentru mămici și pitici: Tortul perfect pentru zile speciale de la Cofetaria Agrodor!
- Amenajarea camerei pentru frați: Sfaturi pentru părinți creativi
- Somnul copiilor: Soluții pentru a stabili o rutină de somn eficientă
- Alimentația sănătoasă a copilului: Cum să introduci legumele și fructele în dietă
- Cum să îți încurajezi copilul să fie independent: Sfaturi pentru dezvoltarea încrederii în sine
- Revenirea la serviciu după concediul de maternitate: Cum să gestionezi tranziția
- Cum să-ți surprinzi partenerul cu gesturi simple după venirea primului copil
- Cazare Mamaia Nord? Ce nu trebuie sa lipseasca din bagajul tau. la Cazare Mamaia Nord: Cum sa planifici eficient vacanta la mare cu copiii
- Cazare Mamaia Nord la apart hotel prin Roapart Mamaia la Cazare Mamaia Nord: Cum sa planifici eficient vacanta la mare cu copiii
- Magazin apicol Tulcea: beneficiile surprinzatoare ale mierii la Beneficiile unei alimentatii corecte – cum sa administrezi cu incredere miere la copii
- thekid la 8 Reguli de urmat atunci cand vizitezi un nou nascut
- Diana la 8 Reguli de urmat atunci cand vizitezi un nou nascut